Debat Emancipatie Debat Zichtbaarheid Debat Ontseksen Debat Veiligheid

Debat Onderzoek

In Nederland is al veel onderzoek naar homoseksualiteit gedaan. Maar opvallend genoeg is er desondanks nog maar weinig bekend over het leven en de identiteit van lesbische vrouwen. Wetenschappelijk onderzoek naar homoseksualiteit in Nederland laat het leven van de lesbische vrouwen systematisch onderbelicht.

Het eerste debat uit de reeks, die als uiteindelijk doel heeft de emancipatie van lesbische vrouwen in Nederland vooruit te duwen, moet een kritische reflectie worden op de manier waarop vooraanstaande onderzoekers die zelf lesbisch zijn en in hun werk het leven van lesbische vrouwen centraal stellen hier verandering in kunnen brengen.

Het debat vindt plaats onder leiding van Saskia Wieringa

Het panel wordt gevormd door o.a. Saskia Keuzenkamp, Judith Schuyf, Lisette Kuyper en Yvonne van Doesum

Wanneer? zaterdag 21 februari 2009 - debat gemist?

Waar? Debatcentrum Tumult (Domplein Utrecht)

Leonie
wo 1 apr 09 om 12.11
Net het interview gezien over dit debat in "in de media" op deze site.
Goeie uitspraak van Le Verleun over het tolereren, we worden getolereerd en soms zijn we ook nog de knuffelpot van het dorp, maar we zouden vanzelfsprekend vrij moeten zijn.
Wbt de liefde, het is niet alleen de liefde tussen 2 vrouwen maar het gaat ook over de liefde tussen jou en je kinderen, je vrienden, je familie etc.

Wat ik steeds mis zijn de cijfers over de leefsituatie van lesbo's buiten de randstad hetgeen nog lang niet het platteland is. Ontmoetingsplaatsen moeten er ook komen buiten de grote steden, daar is het nl. veel harder nodig. In de randstad is genoeg te doen, belachelijk om dan nog geen vrouw te kunnen vinden (@interviewster MSN).
En cijfers over de ouderen die zeer geisoleerd kunnen leven. Niet iedereen heeft z'n toekomst verzekerd van 'n huize avondroze.
Verder is het mij duidelijk dat Vera COC geen zin heeft om lesbische situatie prioriteit te geven, dan zal die toch van Femfusion moeten komen.

Leonie
di 31 mrt 09 om 22.41
Ik vond het debat over onderzoek geweldig. Nu werd pas duidelijk dat de onderzoeken tot nu toe niet gecoordineerd gebeuren maar ad hoc en totaal niet toepgespitst zijn op lesbo's.
Verder is het een warboel waar welke onderzoeksresultaten te vinden zijn, zeker voor journalisten bleek het een ondoorzichtig oerwoud te zijn.

Gelukkig kwam men tot de slotsom dat dat beter moet, dat er een groot toegangkelijk databestand moet komen en dat onderzoeken toegespitst moeten worden op lesbische vrouwen.

Nu ben ik erg benieuwd naar resultaten waarin je kunt zien hoe de gezondheid, de leefstijl, de woonsituaties, de relaties, de gezinssituaties (kinderen) etc. eruit zien en waar problemen voorkomen.
En dan kun je er tenminste wat aan gaan doen, jullie politici!

m.kolmer
do 19 mrt 09 om 19.57
tot nog toe heb ikzelf veel vragen mezelf en andere gesteld,de laatste jaren nadat m'n oudste dochter tegen me zei:"mam zoals jij met vrouwen omgaat ,jij bent Lesbisch",.Eerst wilde ik het niet waar hebben .Ook al ging ik houden van vrouwen toen ik pas tien jaar was.In de loop van de tijd ben ik van meerdere vrouwen gaan houden omdat ze me iets gaven en ik me ermee goed voelde daardoor.Heel soms zoek ik er een van op.Zij vond dat ze niet wist wat ze er mee aan moest maar wilde wil bevriend blijven.Nadat m'n dochter dat gezegd had ben ik homogelegenheden gaan bezoeken om te zien of ik me ermee kon vinden en met meerdere vrouwen en ook mannen daar ben ik in gesprek gegaan en zei vaak nee op hun vragen,die ik niet herkende als lesbiaans.Pas geleden dat boekje gelezen en ontdekte dat ze zeer rechtstreeks vroegen wat ik was.Ben gescheiden en voel me lesbisch,en ben nu op zoek naar een vrouw voor 'n relatie.Ook ben ik 'n tijd geleden in gesprek geweest met 'n mevrouw die zei dat ze daar niet meer aan begon omdat ze teveel daardoor meegemaakt had en zich nu te oud voelde maar er van droomde een vrouw in haar bed te vinden.groeten Mariet

Wieke Hoeben
ma 16 mrt 09 om 13.01
Bedankt voor het mogelijk maken van het debat geheel mee bekijken op het web (ik zie het 16 maart 2009).
Ik ben gewoon bang. Het oordeel is onderhuids. Ik had een logopedische praktijk en die was op een enkeling na, in één week leeg, na mijn uit de kast komen. Ik zeg dat ik niet tegen de hoofdluis kon; is ook waar, maar dat andere was erger en het deed zo een pijn. Ik werk nu niet meer. Ik leer me suf over mensen en hun gedrag en hun angsten en hun zekerheidsgedrag daaroverheen. Alleen. Vriendinnen, ja. Actief als lesbo, sex. ja. Uitkomen en me opgeven voor onderzoek; alle alarmbellen rinkelen; aardig in je gezicht, maar wat doet wie met die gegevens en waarom en waartoe. Solliciteren? Ik weet echt niet hoe. Ik leef van wat ik eerder meeverdiend heb ik het 30 jarig huwelijk (hetero), geen klacht, wel onzuiver gevoel over; wil liever een eigen baan en inkomen. Ik weet niet of u hier iets mee kunt; al helpt het anderen maar om zich uit te zeggen, dan is het daarom al goed, misschien.
Fijn, dat er vrouwen werken aan dit punt. Mijn moederschapsperiode is voorbij, ik vul met studie de leegte, die is voor mij. (en ik ben ook wel kwaad, maar dat probeer ik steeds 'schoon' te maken in mijn gevoel.)
Zo. Ik heb me uitgezegd. Dag.

Jochem
do 12 mrt 09 om 17.37
Nou, ik heb zelden zo'n duf stel vrouwen bij elkaar gezien! Is dit nou de lesbische onderzoekswereld? Geen wonder dat die lesbo's geen steek verder komen. Die Schuyf hoort zichzelf veel te graag praten, onderzoekers die tegen gasten zeggen, dat ze zelf maar met cijfers moeten komen?? een regelrechte aanfluiting!

Steffi
vr 6 mrt 09 om 13.34
hmmm, alert blijven in elk geval, maar de suggestie dat 'lesbische vrouwen mannelijker zijn' kan denk ik alleen na groot onderzoek. Maar het definiëren van wat mannelijk en vrouwelijk is blijft problematisch. Het onderzoek Gewoon doen is te downloaden, zie:
publicaties/boeken/9037702570.shtml

Rudy Verhage
vr 6 mrt 09 om 02.06
Ik weet het niet @mannelijkheid van lebische- versus heterovrouwen. Ik denk dat in elk onderzoek vooronderstellingen worden gedaan en dat men zijn of haar best moet zien te doen, deze uit te sluiten door alert te blijven. Waar kun je dat onderzoek gewoon doen vinden?

Steffi
do 5 mrt 09 om 21.38
De gespreksleidster Saskia Wieringa vraagt zich in het begin van het debat af of er recente onderzoeken zijn die de specificiteit van lesbische vrouwen hebben verwaarloosd. Saskia Keuzenkamp (SCP) vertelt vervolgens over het onderzoek ‘Gewoon doen’. Daarin worden homomannen en homovrouwen ondervraagd naar hun ervaringen, met name in een aantal werksituaties. Ik heb het onderzoek bekeken en ik denk dat er te weinig rekening is gehouden met de verschillende terreinen waar lesbische vrouwen werkzaam zijn. Waardoor zij zich denk ik hebben laten leiden door een theorie die in hun hoofd zit. Namelijk dat homomannen vrouwelijker zijn en het dus moeilijker hebben op de werkvloer, en homovrouwen mannelijker zijn en het dus makkelijker hebben op de werkvloer. Het is een manier van kijken die de diversiteit onder homomannen, homovrouwen én hetero’s uit beeld brengt! En ik zit daarmee.

Zijn lesbische vrouwen wel mannelijker dan heterovrouwen? En: werkt deze suggestie niet stereotyperend??

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.