Debat Onderzoek Debat Zichtbaarheid Debat Ontseksen Debat Veiligheid

Debat Emancipatie

De belangen van homomannen en lesbische vrouwen komen niet altijd overeen. Waar het gaat om juridisch gelijke rechten, lopen de homoman en lesbische vrouw hand in hand. Op het terrein van sociale vraagstukken echter, wordt duidelijk dat het verschil tussen man en vrouw door de seksuele geaardheid niet vermindert. Lesbische vrouwen zijn echter niet gewend als aparte doelgroep te worden gezien en zien zichzelf derhalve ook niet als zodanig. Dit belemmert de emancipatie van de lesbische doelgroep.

Haar gelijke rechten behaalde de lesbienne in het kielzog van de homoman en voor de sociale acceptatie als vrouw kon zij op de vrouwenbeweging rekenen. Vrijwel onervaren staat zij dus aan de voet van de zogeheten 'derde emancipatiegolf'.

Het debat vindt plaats onder leiding van Inge Diepman

Het panel wordt gevormd door o.a. Henk Krol, Marije Cornelissen, Alice van Rooij en Helen de Jong

Wanneer? zaterdag 21 maart 2009 - debat gemist?

Waar? Mediaplaza (Jaarbeurs Utrecht)

J. Hulsen
za 4 apr 09 om 12.43
Ik vond het verbazingwekkend de vice voorzitter van het COC in een zin te horen zeggen dat ze voor de hele GLBT gemeenschap de belangen behartigt én dat als de lesbische vrouwen iets willen , deze zeker moeten aankloppen. Ook schijnt het moeilijk te zijn subsidie voor de lesbische vrouwen te krijgen???

Leonie
di 31 mrt 09 om 23.04
Omdat ik wat later kwam heb ik het debat emancipatie niet helemaal gezien. Wat ik ervan oppikte, was dat vrouwen te weinig solidair zijn en veel meer als groep een vuist moeten maken.
Tot die slotsom kwam het panel. Daarin de ondernemende mevrouw die het type was: ik ben wel lesbisch maar ik heb er geen last van en al debatterende tot de conclusie komt dat ze wél last heeft of heeft gehad.
De mevrouw van Groen Links die ik jammer genoeg daadkrachtiger had gewenst. Henk Krol van Gaykrant natuurlijk duidelijk aanwezig en gewend in de aandacht te staan, hij vond het erg nodig om Vera Bergkamp van COC te prikkelen tot het meer fungeren als lesbisch boegbeeld.
Op zich een goeie gedachte maar dan moet je het ook zelf willen. En Vera maakte die indruk niet.Er werd flink aan haar getrokken, ook door Inge Diepman maar Vera maakte een 'beschouwende' indruk.
Inge Diepman presenteerde goed voorbereid. Natuurlijk is ze ervaringsdeskundige maar ook haar alerte vragen en weten welke persoon je wat moet vragen waren ok. Zaalpresentator Karin Giphart ging met de zaal aan de slag om de vooroordelen te laten uitkramen door de aanwezige homo's en heterovrouwen een hilarisch, chaotische afloop van het debat. Jammer genoeg waren de puntenkastjes van Media Plaza van taiwanese makelij, kan ook tsjechisch geweest zijn maar ze waren vergeten er zakjapanners bij te leveren. Karin maakte er ondanks de kaduke apparatuur een goeie humoristische afronding van.

Wat mij betreft is het nodig dat lesbo's onderling het kijven moeten laten en vertrouwen krijgen in het samen doen.
Niet zich als persoon gaan profileren maar als lesbisch minderheidsgroep proberen een vrijheid in de maatschappij te verwerven waar je wel als individu recht op hebt. Echte emancipatie dus.

Benieuwd naar onze zichtbaarheid, het volgende debat.